Uređenje okoliša

Svatko želi imati okoliš kojem se može pohvaliti bilo da živite u kući ili u zgradi.

Gust, „uredan“ i otporan travnjak, oblikovana živica, bujno cvijeće i drveće te što manje korova želja je svake osobe.

Okoliš se ne smije zapustiti, što ga bolje održavate to će više i gušće rasti. Naravno, kao i sa svim ostalim, ne treba pretjerati. Često se zna dogoditi da nas klijenti kontaktiraju kada vrt "podivlja" i onda naravno i nakon vraćanja u početno stanje treba neko vrijeme da se biljke i trava oporave i zablistaju starim sjajem. Travnjake koje je korov preuzeo možda je najjednostavnije i u konačnici najjeftinije ponovno formirati ispočetka nego plijeviti i tijekom vremena uklanjati korov.

Ako ste kupili nekretninu i uz nju dobili vrt kojim niste zadovoljni, bolje ga je odmah u početku prilagoditi svojim potrebama i željama nego tijekom vremena "ispravljati krivu Drinu" (potrošit ćete više novaca i daleko više vremena nego da ste to odmah napravili). Iako vam se možda to čini veliko ulaganje u vrt na početku vjerujte da će vam se kada krenete koristiti svoj uređeni vrt i uživati - cjelokupno ulaganje, ako je kvalitetno odrađeno, isplatiti.

Uređenje okoliša ima niz zakonitosti, a Tommaris kreativa vodi računa o svim zakonitostima prilikom uređenja i održavanja okoliša.


Kako se riješiti viška vode u vrtu?

Ako vam je vrt u kišnom razdoblju pun vode, poplavljen, blatnjav, gnjecav pri hodu, potrebno je napraviti drenažu tla. Za izvedbu drenaže postoje 2 mogućnosti. Prva - ako postoji odvodna cijev u blizini na koju se možete priključiti onda se po vrtu mogu postaviti drenažne cijevi kojima se usmjerava višak vode u za to pripremljeno mjesto. No većina vrtova nažalost nema odvodnih kanala u koje bi mogli usmjeriti višak vode, u tom slučaju rade se drenažni /upojni bunari. Ovisno o veličini vrta prilagođava se i veličina samog drenažnog bunara. Za manje vrtove buše se rupe promjera 15cm i dubine 1m kojima se voda odvodi s površine. Količina upojnih rupa određuje se prema samoj veličini vrta i količini vode. Nakon izrade upojnih rupa, na vrh se postavlja zemlja i sije trava ili postavlja travni busen, tj. vraća se u prvobitno stanje.


Projektiranje okoliša

Ako ne znate kako urediti vašu okućnicu, ne razumijete se u biljke, ne znate gdje smjestiti stabla, gdje živicu, koliko bi mogao biti velik travnjak i još bi voljeli prije nego počnu radovi znati kako će vaše dvorište izgledati, onda je najbolje prvo prionuti izradi vizualizacije i projekta, a nakon što se usuglasimo u svim elementima krenuti u izvedbu. Više o projektiranju i fazama u kojima se odvija pročitajte ovdje.


Odabir, nabava, dostava i sadnja biljaka

Kod odabira biljaka najvažnije je vaše želje pokušati pretvoriti u stvarnost ovisno o trenutnoj ponudi biljaka na tržištu. Prilikom odabira vodimo se svim zakonitostima važnim za željenu biljnu vrstu i odabiremo najbolje primjerke. Sadnice željene vrste i u potrebnoj količini dostavljaju se na dogovorenu lokaciju i sade na unaprijed određena mjesta.


Sijanje trave / postavljanje travnatog tepiha (busena)

Hoćete li u dvorištu sijati travu ili ćete postavljati travnati tepih ovisi o više faktora; cijeni sijanja tj. postavljanja travnog busena, imate li vremena čekati da trava naraste bez da pretjerano gazite po njoj, imate li se kasnije vremena baviti dodatno s travnjakom - jer je nakon sijanja u većini slučajeva potrebno dosijavati bar 2-3 puta, da li je teren sjenovit ili sunčan, dostupnost travnog busena u vrijeme sezone... Sve ove odgovore treba uzeti u obzir i na temelju njih donijeti finalnu odluku. Isto tako trebate znati da, ako se odlučite za travnati tepih, on neće uvijek izgledati tako savršeno kao na početku ako se nećete o njemu adekvatno brinuti i održavati ga. Osim košnje tu je i prozračivanje, grabljanje, gnojenje,... kao i sa svakom drugom biljkom s travnjakom ima dosta brige, ali zato su rezultati takvi da će vam svaki od susjeda pozavidjeti. Više o održavanju pročitajte ovdje.


Navodnjavanje

Da bi vaša okućnica bila što reprezentativnija potrebno je travu, ukrasne grmove, živicu,... zalijevati u mjesecima kada nema dovoljno oborina za njihov nesmetan rast i razvoj. Navodnjavanje može biti mehaničko (sami ručno otvarate i zatvarate protok vode), potpuno automatsko (programator brine o količini i vremenu zalijevanja) ili smart navodnjavanje (uz programatore sustav ima i pametno upravljanje preko mobitela, WiFi oborinski senzor, senzor protoka vode,...). Postoje tri metode navodnjavanja:

  1. podzemno - cijevi kap po kap ili postavljanje brizgaljki uz sam korijen biljki,
  2. površinsko - nadzemne cijevi kap po kap i
  3. kišenje (orošavanje) - navodnjavanje travnjaka i niskog raslinja - postavljanje statičnih rasprskivača manjeg dometa, topova većeg dometa, ovisno o namjeni, rotacijskih, statičnih rasprskivača s podesivom diznom ili okretnom glavom,...

Koju metodu odabrati ovisi o biljkama koje želite zalijevati i vašim željama i mogućnostima. Više o navodnjavanju pročitajte ovdje.


Iskopi mini bagerom

Mini bageri odlični su za male vrtove ili uske prostore u kojima je potrebno obaviti iskop zemlje, biljaka ili ravnanje terena. Širina bagera je 70cm pa može proći kroz svaka dvorišna vrata. Okretan je i pogodan za finije poslove uređenja koje ili nije moguće obaviti ručno ili bi ručna varijanta bila mukotrpna. Bagerom radimo drenažne jame, ravnamo prilazne puteve, pripremamo teren za popločavanje, iskopavamo kanale, uklanjamo višak zemlje ili uklanjamo biljke / ukrasne grmove koje više ne želite u svojim vrtovima,...


Uređenje okoliša - cijena

Cijena uređenja okoliša ovisi o veličini terena koju treba urediti, treba li postaviti rubnjake, količini biljaka koje se trebaju posaditi i veličini sadnica, pokriva li se teren folijom protiv rasta korova, pokriva li se uređeni dio ukrasnom korom ili kamenjem i kojim, hoće li se uz uređenje postavljati sustav navodnjavanja biljaka i kakav,... Cijena se formira kao kombinacija svih navedenih faktora i bez izvida na terenu nije moguće dati ponudu za navedeno. Izrada idejnog rješenja tj. vizualizacije površine koju želite urediti, te kasnije izrada idejnog projekta naplaćuje se prema veličini samog projekta.
Izdavanje ponude i pregled terena ne naplaćujemo, pa slobodno dogovorite dolazak naše ekipe kako biste dobili službenu ponudu za teren koji želite urediti.


Dogovaranje uređenja okoliša

Uređenje vrta ili okoliša stambene zgrade dogovara se po potrebi. Usluge uređenja nudimo stambenim zgradama (plaćanje preko računa pričuve stambene zgrade), firmama i privatnim osobama.

Uređenje se obavlja kvalitetnom alatom prema Vašim potrebama i željama.


Pogledajte neke od poslova koje smo odradili ovdje.

Kontaktirajte nas / Zatražite ponudu

Usluge koje Tommaris kreativa nudi

Održavanje travnjaka

Košnja trave, plijevljenje korova, dosijavanje tranjaka, gnojidba

Prozračivanje travnjaka

Vertikalno zasjecanje travnjaka pomoću noževa na stroju - korjen dobiva više kisika

Sijanje trave

Sijanje trave i/ili postavljanje travnatog tepiha, dosijavanje, gnojidba

Orezivanje živice/grmlja

Oblikovanje živice i grmlja, smanjivanje visine /širine, održavanje

Zaštita zelenila

Primjena herbicida, insekticida, fungicida,... kako bi se sačuvale biljke /zelenilo

Rezanje drveća

Rezanje grana koje smetaju i/ili cijelog drva ne višeg od 8m

Nabavka i sadnja

Nabavka i sadnja drveća, grmlja, cvijeća, idejna rješenja uređenja

Uređenja vrtova i okoliša

Idejna rješenja, smanjivanje obujma razraslih biljaka, kultiviranje "podivljalih" vrtova

Čišćenje lišća

Čišćenje terena od lišća, grana i ostalog zelenog otpada i priprema za zimski period

Navodnjavanje

Projektiranje i postavljanje, detektiranje kvarova i saniranje, punjenje/pražnjenje

Iskopi mini bagerom

Iskop kanala, uklanjanje dijela zemlje, iskopavanje biljaka, ravnanje terena

Projektiranje okoliša

Izrada skice, konceptualnog rješenja, 3D vizualizacije, idejnog rješenja/projekta