Košnja trave - održavanje travnjaka

Izgled travnjaka jako utječe na cjelokupan dojam vašeg dvorišta

Svatko bi želio da travnjak uvijek bude uredan, pokošen, bez korova ili mahovine i lijepe zdrave zelene boje.

Travnjak se ne smije zapustiti, što ga više kosite to će bolje i gušće rasti. Naravno, kao i sa svim ostalim, ne treba pretjerati. Preporučuje se da visina trave bude maksimalno 7-8cm u trenutku košnje.


Održavanje travnjaka tj. košnja trave počinje u ožujku i traje do listopada. Proljeće (travanj, svibanj, lipanj) je vrijeme intenzivnog rasta trave, pa i košnja trave treba biti učestalija. Od travnja do lipnja minimalno treba travnjak kositi 2 x mjesečno, idealno svaki tjedan, kako bi travnjak uvijek izgledao uredno. U ljetnim mjesecima (srpanj i kolovoz) većinom je dovoljno kositi jedan puta mjesečno, ali zavisi o količini kiše u tom periodu. U jesen (rujan i listopad) prakticira se košnja 1 do 2 x mjesečno ovisno o vremenskim prilikama.

Prilikom košenja trave treba voditi računa da se ne odstrani više od jedne trećine njezine visine. Isto tako, ako je količina otkosa trave mala, možete ju ostavljati na travnjaku, kod većih količina otkos bi se trebao skupljati kako travnjak ne bi trulio i naposljetku propao.


Prozračivanje travnjaka, uklanjanje mahovine

Prozračivanjem travnjaka vertikalno se zasjeca travnjak pomoću noževa na stroju omogućavajući kisiku da prodire do korjena trave. Prozračivanje bi se trebalo vršiti par puta godišnje minimalno u rano proljeće i kasnu jesen. Prilikom prozračivanja najidealnije je odmah i dosijati travnjak kako bi se dodatno obnovio.

Mahovina je veliki neprijatelj travnjaka i vrlo brzo, ako se ne tretira, zavlada cijelim travnjakom uništavajući travu. Pojavljuje se prvenstveno na vlažnim, sjenovitim djelovima na kojima je tlo sabijeno pa se zadržava voda. Postupak uklanjanja mahovine koji prakticiramo: kemijsko tretiranje mahovine → mehaničko uklanjanje mahovine → dosijavanje travnjaka.


Košnja trave - cijena

Cijena košnje trave ovisi o samom terenu koji se kosi, veličini travnjaka, učestalosti košnje, je li košnja redovna ili po pozivu, treba li skupljati travu nakon košnje ili ona ostaje na terenu,... Cijena se formira kao kombinacija svih navedenih faktora i bez izvida na terenu nije moguće dati ponudu za navedeno. Izdavanje ponude i pregled terena ne naplaćujemo, pa slobodno dogovorite dolazak naše ekipe kako biste dobili službenu ponudu za održavanje vašeg travnjaka.


Ugovaranje / dogovaranje košnje trave

Održavanje okoliša može se ugovoriti sezonski, mjesečno ili po potrebi. Usluge košnje trave nudimo stambenim zgradama (plaćanje preko računa pričuve stambene zgrade), firmama i privatnim osobama.

Košnja trave obavlja se kvalitetnim kosilicama prema Vašim potrebama i željama.

Kontaktirajte nas / Zatražite ponudu

Usluge koje Tommaris kreativa nudi

Održavanje travnjaka

Košnja trave, plijevljenje korova, upotreba herbicida, dosijavanje tranjaka, gnojidba

Prozračivanje travnjaka

Vertikalno zasjecanje travnjaka pomoću noževa na stroju - korjen dobiva više kisika

Sijanje trave

Sijanje trave i/ili postavljanje travnatog tepiha, dosijavanje, gnojidba

Orezivanje živice/grmlja

Oblikovanje živice i grmlja, smanjivanje visine /širine, održavanje

Zaštita zelenila

Primjena herbicida, insekticida, fungicida,... kako bi se sačuvale biljke /zelenilo

Rezanje drveća

Rezanje grana koje smetaju i/ili cijelog drva ne višeg od 8m

Nabavka i sadnja

Nabavka i sadnja drveća, grmlja, cvijeća, idejna rješenja uređenja

Uređenja vrtova i okoliša

Idejna rješenja, smanjivanje obujma razraslih biljaka, kultiviranje "podivljalih" vrtova

Čišćenje lišća

Čišćenje terena od lišća, grana i ostalog zelenog otpada i priprema za zimski period