Održavanje okoliša

Nakon što vrt uredite morate ga i održavati da bi zadržao svoju ljepotu.

Nakon što vrt uredite i zadovoljni ste njegovim izgledom potrebno je dosta truda da on cijelo vrijeme izgleda reprezentativno. Mnogi misle da je s travnjakom najmanje brige pa na većinu zemljišta posiju travu ili postave travnati tepih, no trava je kao i svaka druga biljka - da bi rasla i bujala potrebno je i brinuti o njoj. Osim redovne košnje minimalno dva puta mjesečno u sezoni rasta, travnjak u proljeće i jesen treba prozračiti, gnojiti pred stresna razdoblja (proljeće, ljeto, jesen), dosijavati, navodnjavati, uklanjati /plijeviti korov,... Sa živicom je slično; orezivanje minimalno 2 puta u sezoni, gnojenje, plijevljenje, okopavanje, zalijevanje,... slično i za ukrasne grmove i cvijeće.

Održavanje vrtova i okoliša iziskuje dosta vremena, znanja i adekvatnih strojeva kojih većinom korisnici naših usluga nemaju.


Travnjaci

Trava počinje s rastom, ovisno o vremenskim prilikama, u ožujku. Nakon zimskog perioda trava nema onu "zdravu" zelenu boju i mekana je /beživotna na dodir, pa je poželjno da joj pomognete da opet zasja starim sjajem. Osim što se treba oporaviti od zime također je u proljeće i razdoblje najintenzivnijeg rasta, pa je potrebno travi dodatne snage, prozračivanjem, grabljanjem i gnojenjem adekvatnim gnojivom. Prozračivanjem i kasnije grabljanjem uklanjamo mrtvi sloj lišća i nečistoća s travnjaka i uspostavljamo bolji protok kisika i vode u tlu, omogućivši tako travi idealne uvjete za rast. Ako je travnjak zahvatila mahovina, obavezno ju što prije morate ukloniti inače će s vremenom mahovina preuzeti cijeli travnjak. U slučaju pojave mahovine, birajte gnojivo s većim udjelom željeza.
Gnojivo u proljeće treba biti bogato dušikom i mikroelementima kako bi potaknuli travu na rast, a pred zimu fosforom i kalijem te mikroelementima kako bi trava prikupila dovoljno hranjivih sastojaka za stresni zimski period.
Najkasnije u travnju potrebno je početi s košnjom. Idealan kalendar brige o travnjaku stoga izgleda ovako: ⚘ OŽU prozračivanje, gnojenje, tretiranje protiv mahovine, dosijavanje ⚘ TRA košnja min 2 x mjesečno, uz navodnjavanje češće, punjenje sistema navodnjavanja ⚘ SVI košnja min 2 x mjesečno, uz navodnjavanje češće ⚘ LIP košnja min 2 x mjesečno, gnojenje pred ljeto ⚘ SRP košnja ⚘ KOL košnja ⚘ RUJ košnja, dosijavanje (ovisno o vremenskim prilikama) ⚘ LIS košnja, prozračivanje, gnojenje, tretiranje protiv mahovine, dosijavanje ⚘ STU grabljanje, uklanjanje lišća, pražnjenje sistema navodnjavanja


Živice i ukrasno grmlje

Rast i razvoj živice prvenstveno ovisi o tlu u kojem raste. Rijetko koja živica tj. zelena ograda voli biti u konstantno vlažnom tlu, pa je jako bitno da se voda ne zadržava oko korijena biljke. Također, gustoća živice ovisi o učestalosti orezivanja. Dosta često klijenti puštaju da živica raste do željene visine i tek onda ju počnu orezivati i održavati. To je potpuno pogrešno, ako želite da vam živica bude gusta i neprobojna. Živica se mora orezivati ovisno koliko brzo raste i tijekom vremena povisivati malo po malo. Svaka biljka ima svoje zakonitosti koje treba znati prije odluke o sadnji.

Idealan kalendar brige o živici /ukrasnom grmlju stoga izgleda ovako: ⚘ OŽU okopavanje, plijevljenje, gnojenje, tretiranje protiv štetnika/bolesti, sadnja /zamjena uginulih biljaka ⚘ TRA punjenje sistema navodnjavanja ⚘ SVI orezivanje ⚘ LIP okopavanje, plijevljenje, gnojenje ⚘ RUJ / LIS (ovisno o vremenskim prilikama) okopavanje, plijevljenje, gnojenje, tretiranje protiv štetnika/bolesti, sadnja ⚘STU pražnjenje sistema navodnjavanja


Drveće

Ovisno o vrsti drveća koju imate u vrtu potrebno je više ili manje brige. Rezanje manjih grana može se obaviti u bilo koje vrijeme, ali jače orezivanje grana/ krošnje najidealnije je raditi u vrijeme kada drveće, ako je listopadno, nema lišće tj. od studenog do veljače. Ako imate želju za novim stablom u vrtu idealno vrijeme za sadnju je kasna jesen tj. kraj listopada / studeni. Gnojenje, okopavanje, plijevljenje sadnih zdjelica obavlja se u slično vrijeme kao i kod živice. Oko debla drva treba obavezno ukloniti travu ponajviše zbog zasijecanja kore prilikom košnje, a i pojave gljivica i drugih bolesti.Ako primijetite da drvo stagnira tj. ne raste vjerojatno je problem u tlu u kojem je zasađeno, pa predlažemo gnojenje posebnim gnojivom koje znatno poboljšava korijenski sustav i samim time djeluje na rast i razvoj biljke. To gnojivo aplicira se jednom u 2 godine i rezultati su vidljivi već nakon par mjeseci.

Idealan kalendar brige o drveću stoga izgleda ovako: ⚘ PRO/SIJ/VELJ orezivanje, jače rezanje grana, tretiranje protiv štetnika/bolesti, ⚘ OŽU okopavanje, plijevljenje, gnojenje, obnavljanje sadnih zdjelica ⚘ TRA punjenje sistema navodnjavanja ⚘ LIS okopavanje, plijevljenje, gnojenje, obnavljanje sadnih zdjelica, tretiranje protiv štetnika/bolesti, sadnja ⚘STU sadnja, pražnjenje sistema navodnjavanja


Navodnjavanje

Nakon što je jednom postavljeno kao i svaki drugi uređaj i navodnjavanje je potrebno održavati kako bi radilo bez problema. Osnovno održavanje sastoji se od pražnjenja sistema navodnjavanja prije zime, te puštanja u rad i programiranja u proljeće. Naravno osim toga česte su i zamijene uništenih rasprskivača, cijevi kap na kap, reprogramiranje programatora ovisno o vremenskim prilikama, nadogradnje postojećih sustava,... Više o navodnjavanju pročitajte ovdje.


Zaštita biljaka

Da bi biljke ostale lijepe i zdrave potrebno ih je pravovremeno zaštititi. Važno je uklanjati korov, znati prepoznati bolesti /nametnike te ciljano tretirati biljku odgovarajućim sredstvima i naravno preventivno nanositi sredstva za zaštitu biljaka. U zadnje vrijeme jako često susrećemo šimširovog moljca na buxusima, gljivice i nedostatak željeza na lovor višnji, gljivice na tisi, hrđu, pepelnicu, bakterijski rak i uši na ružama, potkornjaka na dunjaricama, uši na euonymusu,... Idealan kalendar zaštite biljaka u vašem vrtu stoga izgleda ovako: ⚘ VELJ voćke, vanjsko ukrasno bilje, živice i manja vrtna stabalaca - zimsko tretiranje protiv ušiju (plavo ili crveno prskanje) uz dodatak mineralnih ulja za suzbijanje štetnih kukaca; zimska zaštita ruža sumpornim preparatima ⚘ OŽU proljetna zaštita od ušiju, zimsko plavo ili crveno tretiranje, klopke za puževe ili limacidna sredstva, tretiranje mahovine na travnjacima / u vrtovima ⚘ TRA tretiranje sistemičnim insekticidima (ponavljati svakih 15 do 25 dana), tretiranje preventivnim fungicidima protiv pepelnice, hrđe i pjegavosti i raka kore ⚘ SVI tretiranje sistemičnim insekticidima, preventivnim fungicidima, travnjaci suha područja ⚘ LIP zaštita živica, vrtnih stabala i grmova sumpornim preparatima za suzbijanje pepelnice, primjena akaricida ⚘ SRP tretirati prilikom prve pojave štetnika - insekticidima, akaricidima ⚘ KOL pratiti pojavu pepelnice - tretirati ⚘ RUJ preventivno tretiranje sumpornim i bakrenim preparatima protiv bakterijskog raka stabala i voćaka, šupljikavosti lišća na ukrasnim živicama i grmovima ⚘ LIS nastaviti s tretiranjem iz rujna, tretiranje protiv mahovine ⚘ STU kod više koncentracije vlage nastavak tretiranja


Održavanje okoliša - cijena

Cijena održavanja okoliša ovisi o veličini terena, količini i vrsti živice / ukrasnih grmova / biljaka, pristupačnosti terena, da li je teren održavan ili zapušten, uređenosti terena (korov, zaštitne folije), postoji li navodnjavanje, učestalost dolazaka, što se sve održava,... Cijena se formira kao kombinacija svih navedenih faktora i bez izvida na terenu nije moguće dati ponudu za navedeno.
Izdavanje ponude i pregled terena ne naplaćujemo, pa slobodno dogovorite dolazak naše ekipe kako biste dobili službenu ponudu za okućnicu / teren za koji želite održavanje.


Dogovaranje održavanja okoliša

Dogovor oko održavanja vrta / dvorišta / okoliša radimo sezonski ili višegodišnje. Ne uvjetujemo količinu dolaska - to određujete sami, naravno uz naše sugestije. Ako je usluga dogovorena ona se obavlja u pravilnim vremenskim razmacima, npr. ako smo kod vas kosili u travnju prvi puta početkom mjeseca, onda ćemo tako kositi i do kraja sezone. Ne uvjetujemo potpisivanje ugovora za obavljanje usluge - to ovisi o vama. Usluge održavanja okoliša nudimo stambenim zgradama (plaćanje preko računa pričuve stambene zgrade), firmama i privatnim osobama. Održavanje se obavlja kvalitetnom alatom prema Vašim potrebama i željama.


Pogledajte neke od objekata kojima održavamo okoliš ovdje.

Kontaktirajte nas / Zatražite ponudu

Usluge koje Tommaris kreativa nudi

Održavanje travnjaka

Košnja trave, plijevljenje korova, dosijavanje tranjaka, gnojidba

Prozračivanje travnjaka

Vertikalno zasjecanje travnjaka pomoću noževa na stroju - korjen dobiva više kisika

Sijanje trave

Sijanje trave i/ili postavljanje travnatog tepiha, dosijavanje, gnojidba

Orezivanje živice/grmlja

Oblikovanje živice i grmlja, smanjivanje visine /širine, održavanje

Zaštita zelenila

Primjena herbicida, insekticida, fungicida,... kako bi se sačuvale biljke /zelenilo

Rezanje drveća

Rezanje grana koje smetaju i/ili cijelog drva ne višeg od 8m

Nabavka i sadnja

Nabavka i sadnja drveća, grmlja, cvijeća, idejna rješenja uređenja

Uređenja vrtova i okoliša

Idejna rješenja, smanjivanje obujma razraslih biljaka, kultiviranje "podivljalih" vrtova

Čišćenje lišća

Čišćenje terena od lišća, grana i ostalog zelenog otpada i priprema za zimski period

Navodnjavanje

Projektiranje i postavljanje, detektiranje kvarova i saniranje, punjenje/pražnjenje

Iskopi mini bagerom

Iskop kanala, uklanjanje dijela zemlje, iskopavanje biljaka, ravnanje terena

Projektiranje okoliša

Izrada skice, konceptualnog rješenja, 3D vizualizacije, idejnog rješenja/projekta