Blog

Zaštita biljaka u zimskim mjesecima

Mnoge biljke u vrtovima potječu iz mjesta s toplijom klimom te će preživjeti zimu samo ako im pružite odgovarajuću zaštitu. Način pokrivanja biljaka zimi ovisi o potrebama biljke, ali prije nego temperatura padne ispod -5°C tijekom noći ne treba o tome razmišljati. Danas se vrijeme mijenja iz dana u dan te je teško predvidjeti kakve će temperature biti zimi. Ako je previše toplo i požurite sa zaštitom protiv niskih temperatura, pokrov na biljci može potaknuti njen rast ili dovesti do truleži. Uz to, stvara izvrsna skrovišta za aktivne glodavce.

Slama, kora, piljevina, karton, žičana ograda s granjem i suhim lišćem slove kao odlična zaštita. Međutim, bolje ih je ne koristiti, jer takvi materijali snažno upijaju i zadržavaju vodu te dobivate suprotan efekt, biljku okovanu ledom s malo vjerojatnosti da će se za sunčanog dana taj led uspjeti otopiti.

Zaštite svoje biljke zimskim agrotekstilom (agril,lutrasil...) ili već izrađenim vrećama od polipropilena u raznim veličinama. Agrotekstil je tkanina sastavljena od tankih polipropilenskih vlakana, koja sadrži veliki broj mikropora. Struktura ovih mikropora je takva da omogućava optimalnu propusnost za vodu, svjetlo i zrak, dok u isto vrijeme zadržava nešto veću temperaturu od okoline i sprječava nepotrebno isparavanje vode.

Ako imate nisko grmlje, ruže te patuljaste listopadne stablašice, a ne želite koristiti umjetne materijale, iskoristite grane novogodišnje jelke ili smreke tako da ćete te grane nasloniti na zemlju i zelenim dijelom(iglicama) pokriti vaše grmove. Nakon što prođe opasnost od mrazeva, usitnite i kompostirajte smrekove grane za biljke koje vole nešto kiselija tla.