Blog - Ukrasne živice

Najčešće vrste

Većina živica, bilo da su formalne otvorene živice ili neformalne, čvrste i ošišane, sadimo ih zbog koristi: kao granicu, da osiguravaju zaklon i privatnost, sijenu te da zaštite vrt od nepovoljnih uvjeta. No upotrebljivost i ljepota mogu se korisno ujediniti. Većina biljka živice dugo živi i ako ih dobro održavate, godinama će biti dojmljive, a ponekad i doslovno neprobojne ograde.

Najčešće vrste koje su dostupne i prilagođene uvjetima u bilo kontinentalnim ili mediteranskim vrtovima su:


Kalina (lat. Ligustrum vulgare) u narodu poznatija kao biserovo drvo ili zimolez, jest trajni zimzeleni grm koji potječe iz porodica maslinovki (Oleaceae). Neke vrste kaline mogu prezimiti s lišćem, a tek u proljeće izgube svoje ovalne i snažne listove. Većina vrsta kaline porijeklom su iz Japana. Uvjeti sadnje: idealno sunčana i polusjenovita mjesta, uspijeva i u sjeni. Visina biljke: do 3 metra.


Lovor višnja (lat.Prunus Laurocerasus) je brzorastući zimzeleni grm s prekrasnim sjajno zelenim gustim listovima. Vrlo dobro podnosi orezivanje te uspijeva u sjeni iako joj više odgovaraju sunčani položaji što je čini jednim od najčešćih odabira za živu ogradu. Ako se ne oblikuje može narasti i preko 5 metra visine.


Šimšir (lat. Buxus Sempervirens te Buxus microphylla) gusti je grm ili nisko stabalce sjajnih malih zelenih listova. Stariji primjerci narastu do 5 m visine, no najčešće su visoki 1,5 do 3 m. Obično se koristi za obrube.Obje vrste i njihove sorte dobro podnose hladnoću. Iako je prilagodljiv raznim uvjetima staništa, najbolje je saditi ga u dobro drenirana tla. Velika vlaga može prouzročiti oštećenja, pa čak i uvenuće biljaka. Nikada ga nemojte saditi na mjestima gdje je tlo stalno vlažno. Dobro uspijeva na sunčanim, ali i na sjenovitim položajima.


Tisa (lat. Taxus baccata) je trajnozelena četinjača za uzgoj dugovječnih i vrlo otpornih živica i topiara. Dobro raste u svakoj dobro dreniranoj, plodnoj zemlji, uključujući vapnenasta i srednje kisela tla. Može se saditi na položaju izloženom suncu ili u dubokoj sjeni. Sade se 2-3 biljke po metru dužnom i to kultivari kolumnarskog tipa rasta, kao što su T. baccata "Fastiqlata", "Fastlqiata Aurea" ili T. X media "Hicksii" Dobro podnose gradska zagađenja, a orezuju se jednom godišnje, i to ljeti ili u ranu jesen. Jako izrasle biljke dobro podnose jaki rez koji služi pomlađivanju biljke. Napomena, svi dijelovi biljke, uključujući i sjemenku jako su otrovni ako se progutaju, osim mesnatog, crvenog ploda.


Fotinija (lat. Photinia x fraseri), zimzeleni je ukrasni grm koji se sadi kao živica,novije generacije. Raskošnog izgleda, privlačit će poglede tijekom cijele godine zbog svojih crvenih, a kasnije zelenijih listova. Pripada porodici ruža (Rosaceae), a porijeklom je iz Azije. Ovalni listovi fotinije nakon nekoliko tjedana do mjesec dana mijenjaju svoju crvenu boju u zelenu. Tijekom proljeća, fotiniju ukrašavaju mali bijeli cvjetovi, iz kojih kasnije nastaju crveni plodovi koji na granama ostaju do zime. Fotinija naraste između 1.5 do 3 m, ovisno o jačini rezidbe. U širinu naraste između 1.8 do 2.5 m. Prilagodljiva svakom tlu, no potrebno zaštititi od jakog udara vjetra.


Tuja (lat. Thuja) je zimzeleno stablo iz porodice čempresa. Tuja broji nekoliko vrsta četinarskih stabala, a najpoznatija su američka ili zapadna tuja (Thuja occidentalis) i azijska ili istočnjačka tuja (Thuja orientalis), kultivara je mnogo te s tim i veličina te boja iglica. Što se tiče tla, nema neke vrste koja joj ne odgovara, dakle može više-manje svugdje uspjeti, ali za dobar i zdrav razvoj, pogodna su joj silikatima bogata tla. Također, potrebno joj je puno svijetla i sunca. Može podnijeti sušu jer inače joj ne odgovara zadržavanje vode oko korijena. Sadi se pojedinačno ili skupno te jednako kao i američka tuja, može stvarati žive ograde. Tuja je biljka velike zelene mase i potrebna joj je značajna količina kako hrane tako i vode, te tuširanje nadzemnog dijela biljke, s time rješavate tri problema (uklanjate štetnike, uklanjate prirodno suhe iglice koje se javljaju svakog ljeta unutar krošnje te natapate zelene dijelove biljke koja za ljetnih suha traži dosta vode).