Blog - Sadnja ljetnica i trajnica u posude

Izbor posude za sadnju

Ljudi su godinama sadnju u posudama povezivali isključivo za ljetnu sadnju, no raste broj zainteresiranih za trajne i polutrajne nasade tijekom cijele godine.

Biljke posađene u posudama u svako godišnje doba, a ne samo u ljeto, izgledat će odlično, a pogotovo ako se kombiniraju sa sezonskim gomoljikama. Vrijedi dobro promisliti o sadnji trajnica poput ukrasnog grma ili manjih stabala, ispod koji možete zasaditi manje biljke, gomoljike i ljetnice, tako da sve skupa izgleda kao mali samostalni vrt. Tako ćete ljepotu prirodnijeg izgleda moći postaviti na mjesto gdje nema zelenila (parkiralište, balkon, otvorena predvorja, terase i slično) te ga trenutačno oplemeniti, pridržavajući se uvjeta koji taj mali vrt zahtjeva.


Izbor počinje odabirom posude; materijala od kojeg će posuda biti izrađena, veličine, boje i vrste. Birajte veće posude, time si olakšavate ljetno zalijevanje, osiguravate ljetnicama, gomoljikama i trajnicama dosta prostora za razvoj korijena, te smanjujete mogućnost smrzavanja u zimskim mjesecima. Materijal je vaš izbor, no različiti materijali znače i različite uvjete. Terrakota bez glazure ljeti brže isušuje zbog poroznosti materijala i djelomično hladi unutrašnjost posude, glazura djelomično sprječava to isparavanje no izgledom je trajnija, nema patine i možda vam boja naglašava posađeno bilje.


Kratak savjet: ako želite patinu na novim terrakota posudama, kistom ih premažite smjesom od prirodnog gnojiva, komposta ili humusa, umotajte u plastične vreće (vreće od supstrata, vreće za smeće ili slično) te držite na hladnijem i zasjenjenom dijelu vrta. Za par mjeseci patina se formira i imat ćete posude koje izgledaju kao da su generacijama u vašem vrtu.


Drugi materijali također na izbor: plastika, umjetni kamen, beton, reciklirana plastika, drvo obloženo nepropusnom folijom, drvene bačve itd. Trajnost ovisi o kvaliteti, kao i kod terrakota posuda. Lakše su za prenošenje, raznih oblika i uzoraka, boje i tipa. Ako su bez drenaže, i želite da tako i ostane (ne želite višak ocjeđene vode po vašoj terasi) morate im osigurati drenažni sloj unutar posude tako da krhotine cigle, stiropora ili glinenih kuglica postavite na dno posude u sloju ne manjim od 10 cm. Ako to ne napravite, riskirate propadanje korijena i time čitave biljke.

Odabir supstrata i dodataka

Ako se ne radi o vrlo velikoj posudi i namjeravate u nju saditi veliku stablašicu, voćku ili nekoliko penjačica za vašu pergolu, izbjegavajte vrtnu zemlju za sadnju. Koristite supstrate, bilo da ih sami miješate ili kupite gotove, namjenske supstrate. Ako nemate vremena ni prostora miješati nekoliko ključnih komponenti za izradu supstrata, kupite odgovarajući supstrat za tip biljaka koje mislite saditi. Kiseo supstrat za biljke poput rododendrona, azaleja, borovnica, citrusa, niskih crnogorica, manje kiseo do neutralan za većinu biljaka i lužnat za biljke poput jorgovana, lavande, euonimusa (kurike), đurđice, lonicere itd.

Ako Vam imaju vremena pomoći, osoblje u rasadnicima će znati preporučiti tip supstrata za biljke koje želite saditi. Važno je pri tome dovoljno poznavati biljke da odaberete one koje vole isti tip tla ili bar jednake uvjete vlažnosti. Postoje biljke močvarnog tipa, neke biljke toleriraju i vlažno i suho tlo, dok druge vole jako suho, propusno tlo - ne previše zbijeno.

Prihranjujte biljke prilikom sadnje, štedite vrijeme i izbjegnite prekomjernu prihranu, tako da umiješate preporučenu količinu sporootpuštajućeg gnojiva u obliku granula. Držite se uputa i preporučene količine, inače riskirate oštećenja debla i korijena. Svakim zalijevanjem i vlagom u tlu, granule otpuštaju malu količinu gnojiva dovoljnu da je korijen sigurno upije. Postoje i dodaci za zadržavanje vlage u tlu, tzv. kristali i gelovi u praškastom obliku, koji prilikom zalijevanja, upijaju vodu i do 30 puta svoje težine te je postepeno ispuštaju oko korijena biljke. Tako si možete osigurati manje zalijevanja tijekom ljeta i godišnjih odmora i time manje potrošnje vode. Pridržavajte se uputa o količini i pripazite na povećanje volumena, zalijete obilno prilikom umješavanja i pričekajte nekoliko sati prije nego napunite posude ili ih ne punite do vrha. Gel će nabubriti i znatno povećati volumen supstrata.

Odabir biljaka

Razmislite o kombinacijama boja, izgledu listova, veličini i tipu rasta.

Pri sadnji jednogodišnjih biljaka, bolji dojam postižete istaknete li samo dvije ili tri vrste biljaka i usredotočite li se samo na određene boje.

Ako se radi o cvjetnim vrstama, šteta je manja i užitak veći ako cvatu u različito vrijeme, osim ako vam nije cilj kratka ljetna rapsodija boja i oblika. Takve biljke će brzo iskoristiti hranjiva, te je optimalna prihrana nužna, ponekad i u većoj količini no što očekujete.

Sadnjom neparnog broja biljaka prekrivate čest nepravilan rast pojedinih biljaka te izbjegavate dojam da se radi o neuspješnoj simetriji. Neka posuda izgleda dobro iz svih kutova, čak i ako se radi o sadnji u balkonske duguljaste žardinjere, posude na pragu ili uza zid. Ako nabavljate sadnice tek što su stigle u rasadnike, ostavite novozasađenu posudu u zaštićenom prostoru, daleko od mraza i vjetra. Biljke će se bolje primiti i prilagoditi novom okruženju.

Pripazite na veličinu biljaka, rast i poziciju u posudi te tome prilagodite sadnju.

Engleski tj. američki amaterski ljubitelji sadnje u posudama imaju moto i nit vodilju: thriller, filler, spiller. Našim riječima i uz malo asocijacije: pozor, popuna i pad. Biljka u središtu posude, visokog rasta i zanimljive boje, oblika listova, cvjetova - plijeni pažnju i fokus je pozornosti. Popuna ili podrast su manje biljke, komplementarnog izgleda bojom lišća, cvjetova i zbijenim rastom. Pad su puzavice i viseće bilje koje se poput slapa, s ruba posude, slijevaju prema tlu.

Čak i ovdje vlada savjet da sadite neparni broj biljaka za skladniji izgled. Kombinacija je mnogo te bi bilo uzaludno nabrajati sve, no ideje vrlo lako pronađete pretraživanjem gore navedene niti vodilje ili čak kopirate neke od kombinacija na javnim ili privatnim površinama. Nama su osobno draže tiskane verzije hortikulturnih ideja i postupaka kojima se pomalo vraćamo, pa ponekad i iznenade zaboravljene kombinacije, vrste biljaka i prateći savjeti.