Blog

Kada saditi biljke?

Kineska poslovica kaže: "Najbolje vrijeme za sadnju stabla je prije 20 godina. Drugo najbolje vrijeme je sada." Iako je puno mudrosti i filozofskog razmišljanja proizašlo iz ove poslovice, no vrlo lako je i danas možemo primijeniti u struci koja ju je formirala. Dobro razrađen plan sadnje, koji podrazumijeva i optimalno vrijeme sadnje bitan je za uspjeh i opstanak biljnih vrsta koje namjeravamo saditi u svoje vrtove. Svako presađivanje biljke s jednog na drugo mjesto ili iz uzgojne posude u kojoj je rasla je svojevrstan šok koji je neizbježan, ali pravovremeno i stručno izvedeno, smanjuje taj šok na minimum. Budući da se u našim krajevima uzgaja velik broj biljnih vrsta, pokušat ćemo ih u nastavku svesti na velike skupine.


Listopadne vrste (voćne vrste, ukrasna stabla i sadnice za formiranje živice) presađujte ili sadite iz uzgojnih posuda kad odbace sve lišće, potkraj 9.mjeseca, početkom 10.mjeseca odnosno kad vanjske temperature postanu ugodne, noći svježe do hladne - do trenutka prije nego temperatura tla padne ispod nule. Tako dajete još aktivnom stablu tj. sadnici priliku da se zakorijeni na novom mjestu do faze mirovanja vegetacije (cijeli period zime). Također možete saditi i u rano proljeće no imate jako kratak period od nabavke ukrasnog bilja, kojeg možda još nema u prodaji u rasadnicima, do sadnje, budući da vam je cilj saditi dok biljka još miruje tj. do faze dok još nije otvorila pupove.


Zimzelene vrste su aktivne tijekom cijele godine, no slabije tijekom nižih i viših temperatura, stoga im odgovara presađivanje upravo tada, proljeće i jesen, s iznimkom ljeto ako se pobrinete da tijekom cijele rasne sezone budno pratite te zalijevate posađenu biljku. No ako se namjeravate izležavati na suncu i prepustiti čarima ljeta, preskočite tu dodatnu brigu ili ju prepustite profesionalcima za vrt.


Sadnja jednogodišnjeg bilja,ljetnica, proljetnica, te vrsta koje pokazuju svoju ljepotu ujesen uglavnom je povezana s njihovom dostupnosti u vrtnim centrima, te ih treba brižno, uz stručnu pomoć osoblja rasadnika, probrati, odnjeti kući i čim prije posaditi na odgovarajuće mjesto.